Богатите страни са монополизирали над половината от ваксините срещу Ковид-19

10 държави са приложили 75% от всички дози, докато 130 не са получили нито една

22.02.2021 | 15:23 Редактор: Ралица Братанова
Богатите страни са монополизирали над половината от ваксините срещу Ковид-19

Най-богатите страни в света са монополизирали над половината от настоящите и прогнозираните производствени дози ваксини срещу коронавирус, оставяйки страните с ниски и средни доходи да се борят да си осигурят ваксини. Това се посочва в доклад на ONE Campaign, организация за борба с бедността, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Досега десет държави са приложили 75 процента от всички ваксини срещу Ковид-19, докато 130 страни все още не са получили нито една доза, посочва се в доклада.

В своя анализ кампанията ONE посочва, че 27-те държави от ЕС, Австралия, Канада, Япония, Великобритания и САЩ вече са си осигурили общо над 3 млрд. дози одобрени ваксини - с почти 1 млрд. повече от необходимото им за ваксинация на всички свои граждани.

Излишните дози само на богатите страни биха били достатъчни за ваксиниране на цялото възрастно население на Африка, подчертава се в документа.

Междувременно останалият свят е успял да закупи само 2,5 млрд. дози ваксини срещу коронавируса.

Само ЕС си е осигурил 2,6 млрд. дози ваксини. Това би позволило на блока да ваксинира всеки европеец два пъти и да му останат почти 500 млн. дози, според застъпническата група.

Докладът се фокусира специално върху договорите с петте водещи разработчика и производители на ваксини – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax.

Подчертава се обаче, че ако други проектоваксини се докажат като ефективни и безопасни, като тези от Sanofi или CureVac, ЕС ще има на разположение допълнителен 1 млрд. ваксини за споделяне.

Организацията предупреждава, че монополът на ваксините на богатите страни може да доведе до два пъти повече смъртни случаи от Ковид-19.

"Вирусът продължава да се разпространява по други места по света, преминава през граници, мутира и причинява хаос на общностите и световната икономика“, посочва се в доклада.

Още по темата четете на Investor.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК