Мутафчийски и Борисов: Само в България върви полемика коя ваксина е по-добра

Двете дози от AstraZeneca е добре да бъдат поставени в диапазон от 10 седмици

22.02.2021 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Около 30 хиляди души са ваксинирани срещу Ковид-19 през последните 3 дни у нас. И днес за желаещите, които не попадат във фазите на ваксинационния план, са осигурени "зелени коридори". В процеса се включиха и личните лекари, а пред пунктовете на "Пирогов" отново се извиха дълги опашки.

Без значение малко или голямо е населеното място. С помощта на мобилни екипи ваксините ще стигнат до всяка една точка на страната, категорични са здравните власти. 

"Колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани - да няма разлика между малки и големи населени места", разпореди премиерът Бойко Борисов.

"Такива екипи ще бъдат създадени на централно ниво и ще бъдат на разположение на всички кметове в местата, където личните лекари не могат да стигнат", увери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

От заседанието на Оперативния щаб премиерът директно тръгна на обиколка из страната. Стигна до петричкото село Самуилово. Там провери как преминава имунизацията и стигат ли ваксините до най-отдалечените места. 

Институциите за пореден път обявиха, че важна е самата ваксинация, а не толкова с кой препарат

"Само в България върви такава полемика коя била по-добра ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят", настоя началникът на НОЩ и ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Това е все едно да избираме коя кола е по-хубава или лоша. Тези са еднакво добри", посочи премиерът Борисов. 

След като у нас пристигнаха още над 25 хиляди дози от ваксината на Prizer/BioNTech, в четвъртък се очакват 12 хиляди от Moderna и до края на седмицата - от AstraZeneca. Здравните власти обявих, че при AstraZeneca втората доза е добре да бъде поставена след 70-ия ден или в диапазон от 10 седмици.

През следващите 10 дни целта на правителството е да се ваксинират максимално много хора - по 10-15 хил. души на ден.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тия да ги разправят на старата ми шапка Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да на другите места направо я забраняват прехвалената астра. Сигнализирай за неуместен коментар