Борисов: Издържали са теста - която и ваксина да се сложи, е добра

Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места

22.02.2021 | 10:36 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Издържали са теста - която и ваксина да се сложи, е добра

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области  работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират. 

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов. Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо  да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират. 

"Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места", категоричен беше министър-председателят, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според него масовото ваксиниране няма да позволи на ковид-вълната да се вдига повече. Министър-председателят напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. 

"Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра", отбеляза министър-председателят. 

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. 

"Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация", заяви Брънзалов. 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата - Богдан Кирилов, докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на Pfizer. 

"Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на Moderna, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква", добави Кирилов. 

Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания. 

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Вкарайте руската. Всички казват, че е най-добра. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
ТИКВАТА ги е инспектирал и знае. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
По страшен от спина,по опасен от рака е само ТИКВАКА. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
yorval=WAW-!-MGGA!S!
преди 1 месец
Бате Борисов, не си прав, щото не може отделните вахини да са еднакво ефикасни и качествени и надеждни, това е некакъв вид уеднаквяване и шаблонизиране, което нема как да е докрай верно, щото идват от различни по подготовка, брой изпитания и опитност производители. Това е все едно да твърдиш, че която и жена да вземеш за булка, ще грабнеш 6-чка от ТоТо-то: Е-е, нема как да се случи това. Така е и с вахините и всичко там е строго индивидуално и с-но здравния статус на всеки един от нас: ФАКт Сигнализирай за неуместен коментар