Проф. Балтов: Не пийте твърд алкохол 24 часа след ваксинирането и не сваляйте маските

Медицината да победи антиваксърските теории и действия, зове шефът на "Пирогов"

22.02.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов даде подробности на извънреден брифинг за ваксинационния процес в болницата през уикенда. Той обяви, че от 27 декември до този уикенд общо 4200 са ваксинираните в "Пирогов", от които 1250 души са с поставена втора доза. 

"Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя информиран избор. Министърът смята, че трябва да продължим по този начин. Няма да се спират четирите фази. До 13 часа в "Пирогов" ще продължат с всички в списъците от първите 4 фази, след което ще бъде дадена възможност да се отворят "зелените коридори", където всеки, който иска, може да се ваксинира с ваксината на Оксфорд", заяви проф. Балтов.

Всяка нова пратка ще бъде разпределена по 28-те РЗИ-та, всичко зависи от доставките. Имало е хора с неразположения и покачване на телесната температура, но не е имало сериозни последствия и тежки алергични реакции, стана ясно още от думите му.

"24 часа след ваксинирането не е хубаво да се пие твърд алкохол повече от 50 грама. Една-две чаши вино или една бира няма да попречат на никого, но да не се прекалява. Задължително трябва да остане носенето на маски. Който се е ваксинирал, да не смята, че това, че си е сложил първата доза, го предпазва. Трябва да бъде предпазлив и да спазва мерките. Минимум 10 дни след втората доза се смята, че имаме имунитет. Ако всички махнем маските, рискът за някои става огромен", обясни шефът на "Пирогов". 

Проф. Балтов посочи още, че са се ваксинирали много млади хора, сред които и чуждестранни студенти. В много държави изобщо не се говори, че до края на април ще има масова ваксинация, изтъкна той. 

"Хората трябва да направят така, че медицината да победи антиваксърските теории и действия", подчерта директорът на "Пирогов".

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК