Министър Ангелов: 1500 човека у нас се ваксинират на час

Интересът към ваксинацията в страната остава голям

21.02.2021 | 18:34 Редактор: Никола Симеонов

В днешния ден също имаше зелени коридори и опашки за ваксини пред големите болници в страната. Здравният министър обяви, че се откриват и денонощни пунктове за имунизация и написа в социалните мрежи, че у нас 1500 човека се ваксинират на час.

В Александровска болница бяха ваксинирани 56 души. На разположение там са два ваксинационни пункта. А от понеделник ще станат шест. 

"Това , което е по-различно може би от останалите болници е , че е създадена организацията за т.н. мобилни екипи, които по заявка от различни организации, ще отиват на място, ще бъдат ваксинирани желаещите по места", заяви проф. д-р Борис Богов

А здравните власти обмислят зелените коридори за ваксинация да продължат и през седмицата. 

Водим преговори и с ЦСМП, които също да се включат във ваксинацията. Там където опашките продължават имаме готовността за разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове", каза здравният министър Костадин Ангелов.

До обяд над 350 желаещи се ваксинираха с продукта на AstraZeneca и в столичната окръжна болница "Св. Анна". На място работят 4-ма лекари и 10 медицински сестри, а до опашки не се стига. 

"Работят 5 кабинета. В това число има и специализиран кабинет за хора с придружаващи заболявания и за хора, които искат да се консултират, преди да им бъде направена ваксинацията, да им бъде позволено това. Даже днес се наложи на няколко пациента да бъдат пуснати допълнителни изследвания, за да са спокойни самите те, че състоянието им в момента по никакъв начин не пречи на това да се ваксинират", заяви зам.-директорът по медицинските дейности в болница "Св. Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Голям е интересът към ваксинацията и в Пловдив. В града има 14 кабинета. 

"Убеден съм, че със схемата, която имаме за доставки и до края на месеца, а особено през месец март, когато очакваме над 500 000 дози, всеки един с интерес, всеки един желаещ ще може да получи ваксина", каза доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите на доц. Кунчев поне година хората могат да разчитат на имунитет от ваксината. 

"Ние казваме, че 3 месеца е срока след преболедуване, който няма много смисъл да се имунизират хората, защото считаме , че имат имунитет. Разбира се това не е 100 процента за всички вярно. Така че ще се опитаме да осигурим на РЗИ тестове, с които да доказват количеството на антителата, за да може всеки един човек да реши", добави той.

От понеделник в процеса на ваксинация се включват 4300 лични лекари.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Значи бързо ще премине голямата еуфория,ваксинирайте по малко хора че да продължи по-дълго хваленето. Сигнализирай за неуместен коментар