Цената на BioNTech: Колко плати Европа за ваксини?

Първоначалната цена на иРНК ваксината на германската компания се е изчислявала на 54 евро за доза

21.02.2021 | 11:30 Редактор: Радостина Димитрова
Цената на BioNTech: Колко плати Европа за ваксини?

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин потвърди, че първоначалната цена на иРНК ваксината на германската компания се е изчислявала на 54 евро за доза, пише "Политико".

Шахин каза още, че компанията е предложила на ЕС 500 милиона дози първоначално от иРНК ваксината – твърдение, многократно отричано от служители на Комисията.

В интервю за съботното издание на "Билд", Шахин каза, че това е само първата оценка, направена в средата на юни: “По това време ние просто не знаехме как точно може да се мащабира производството”, каза той, цитиран от БГНЕС. Не беше ясно колко "точно ще бъдат производствените процеси и разходи“.

Първоначалната оценка за разходите бе публикувана за първи път от "Зюдойче Цайтунг“ в четвъртък.

В крайна сметка BioNTech и Pfizer изнамериха начин да намалят разходите и да увеличат производствения си мащаб и направиха нова оферта седмици по-късно – между 15 и 30 евро в зависимост от броя на закупените дози.

На 22 юли САЩ подписаха сделката при цена от 19,50 евро за доза, след което “всички индустриализирани страни получиха този ценови модел”, каза Шахин.

Според трима европейски дипломати, накрая ЕС подписа договор за около 15 евро за доза. Според изтекла ценова листа през декември, страните от ЕС са платили по 12 евро за доза при първоначалната си поръчка от 300 милиона дози, след като Комисията е направила авансово плащане към компанията.

Компанията също така потвърди пред "Билд", че ще достави 28 милиона дози от ваксината на ЕС до края на февруари, след съобщения, че не достигат 10 милиона дози BioNTech / Pfizer. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК