Белгийски служител случайно разкри цените на ваксините за ЕС

Европейската комисия заяви, че не може да оповести цените, защото са поверителни

18.12.2020 | 11:13 Редактор: Радостина Димитрова
Белгийски служител случайно разкри цените на ваксините за ЕС

Цените на ваксините в ЕС - за кратко и случайно – най-накрая станаха обществено достояние, пише европейската редакция на Politico. Белгийският държавен секретар по бюджета Ева Де Блийкер в четвъртък публикува в Twitter таблица с цената на всяка ваксина, закупена от ЕС, и колко общо ще похарчи Белгия за ваксините, съобщава белгийският новинарски сайт HLN. Оттогава туитът е изтрит, но медията публикува скрийншот.

Европейската комисия заяви, че не може да оповести цените, платени за всяка коронавирусна ваксина, позовавайки се на споразумения за търговска поверителност.

Групи от гражданското общество, евродепутати и здравни застъпници от месеци призовават Комисията да разкрие колко плаща ЕС, аргументирайки, че сделките със средства на данъкоплатците трябва да имат по-голяма прозрачност, предаде "Фокус".

Комисията подписа сделки с шест производители и завърши проучвателни разговори със седма в четвъртък. Страните ще правят своите поръчки индивидуално за всяка ваксина

Според скрийншота, публикувана от HLN, ЕС харчи между 1,78 евро и 18 долара за ваксина срещу коронавирус.

Цената на доза, посочена за всяка от шестте ваксини, е както следва:

Oxford/AstraZeneca: ?1.78

Johnson & Johnson, $8.50

Sano/GSK: ?7.56

BioNTech/Pzer: ?12

CureVac: ?10

Moderna: $18

Белгия ще закупи над 33 милиона ваксини за общо 279 милиона евро.

Де Блекър каза, че публикуването на разбивката на цените е „грешка от страна на екипа за комуникация“, според HLN

В отговор на въпроси на депутати от опозицията относно потенциалните последици от нарушаването на поверителността, Де Блекер заяви, че гафът няма да "застраши нищо" относно достъпа на Белгия до ваксини.

Според HLN Европейската комисия е заявила: "Няма да коментираме случилото се в Белгия, но цените на ваксините са поверителни."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Тити
преди 3 години
По добре е да се знаят цените, така ще има прозрачност! А не скрито покрито! Ще се знае колко пари са похарчени за ваксините, а не да се спекулира с тяхната стойност! И в последствие едни пари да се окажат в чекмеджетата на управляващите! Сигнализирай за неуместен коментар