Черна гора започва ваксинация с руската Sputnik V

На 17 февруари сръбският премиер Ана Бърнабич донесе пратка от ваксината

21.02.2021 | 09:50 Редактор: Радостина Димитрова
Черна гора започва ваксинация с руската Sputnik V

Ваксинация с руския препарат срещу коронавируса Sputnik V започна в Черна гора в домовете за възрастни хора, съобщи местният Институт за обществено здраве, предава ТАСС.

"Екипът на нашия институт и поликлиниката в Котор доставиха първата доза ваксина в Черна гора", се казва в съобщението. Първото лекарство е приложено на 66-годишен жител на старчески дом в Рисан. Той призова съгражданите си да не се страхуват от ваксинацията и да последват примера му.

След него бяха ваксинирани двама лекари от медицинския център. Според един от тях 79 пациенти и медицински работници трябва да бъдат ваксинирани за един ден.

На 17 февруари сръбският премиер Ана Бърнабич донесе пратка от руската ваксина Sputnik V в Черна гора. Бърнабич се срещна лично с ръководителя на правителството на Черна гора Здравко Кривокапич, както и от членовете на неговия кабинет, на летището в Подгорица, предаде "Фокус".

Както заяви министърът на здравеопазването на Черна гора Елена Боровинич Бойович във вторник, първата партида ваксина Sputnik V ще влезе в страната от Сърбия. Според нея скоро се очаква и партида, която ще дойде директно от Русия. Освен това Министерството на здравеопазването на Черна гора очаква получаването на ваксини Sinopharm и Pfizer.

Във вторник Черногорският институт за обществено здраве идентифицира седем случая на британски щам коронавирус в страната. Преди това правителството наложи комендантски час и ограничение на трафика на дълги разстояния поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация. В държава с население от 600 хиляди души над 71,5 хиляди души са заразени с коронавирус, починали са 939 души, в момента общият брой на заразените е 62 205. Министерството на здравеопазването на Черна гора реши да затвори кафенета и ресторанти в столицата и редица други градове.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК