Сръбският президент: Ще произвеждаме сами руската ваксина Sputnik V

Очаква се група руски специалисти да посетят Сърбия следващата седмица за разговори за производството

05.02.2021 | 22:37 Редактор: Радостина Димитрова
Сръбският президент: Ще произвеждаме сами руската ваксина Sputnik V

Сърбия ще инвестира колкото е нужно, за да започне местно производство на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V до края на годината, заяви днес сръбският президент Александър Вучич за Ройтерс.

Очаква се група руски специалисти да посетят Сърбия следващата седмица за разговори за производството на ваксината.

Вучич и руският президент Владимир Путин са постигнали принципно споразумение за започване на процедура за производство на ваксина. Сърбия възнамерява да произвежда Sputnik V не само за свои собствени нужди, но и за износ в страните от региона, каза Вучич, цитиран от БНР.

"Ще трябва да започне производство на база на това, което вече имаме, но също така и с напълно нови мощности. Няма съмнение. Относно капацитета и възможностите за производството, бихме искали да произвеждаме повече, за да можем да помогнем на целия регион, защото няма смисъл да се ваксинираме, ако и нашите съседи не се ваксинират", каза сръбският президент.

В Сърбия вече са ваксинирани 530 000 души, или около 7,5 процента от населението. Страната е на четвърто място в света по брой ваксинирани на 100 души след Израел, Великобритания и САЩ.

Според националната имунизационна програма, в момента сърбите могат да избират между ваксините на Pfizer и BioNTech, китайската Sinopharm и руската Sputnik V.

"Никой по света не говори за цената на ваксината. Аз ги знам всички и за това хората в Сърбия трябва да бъдат доволни, тъй като знак за колко ги е набавил Европейския съюз, цените които платихме ние и т.н. Хората в Сърбия могат наистина да бъдат доволни", каза още Вучич.

Сърбия очаква да получи 200 000 дози от руската ваксина този месец, 500 000 дози Sinopharm, около 90 000 дози Pfizer/BioNTech и "първите количества от над 100 000 дози"  от ваксината на AstraZeneca.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК