Кралството ще заразява доброволци с Ковид-19, за да изследва вируса и ваксината

Това е най-бързият начин за оценка на новите ваксини, каза изследователят Питър Опеншоу

18.02.2021 | 09:43 Редактор: Радостина Димитрова
Кралството ще заразява доброволци с Ковид-19, за да изследва вируса и ваксината

Правителството на Обединеното кралство обяви планове за провеждане на проучване, насочено към доброволци с Ковид-19 за изследване на вируса и определяне на най-ефективната ваксина, съобщава The Independent.

В проучването, което трябва да започне през следващите няколко седмици, ще участват 90 доброволци на възраст от 18 до 30 години "с най-нисък риск от усложнения от коронавируса". Всички участници ще бъдат изложени на патогена в "безопасна и контролирана среда".

Очаква се да се използва щамът на коронавирус, който се появи в Обединеното кралство през март 2020 г., вместо по-инфекциозните щамове, които се появиха по-късно. По-специално, този щам е проучен възможно най-много и също така не носи висок риск за възрастното население, предаде "Фокус".

След заразяване участниците в изследването ще бъдат наблюдавани внимателно от лекари и учени в продължение на 24 часа на ден през цялото проучване. Очаква се те да прекарат поне 17 дни в карантинната болница след излагане на вируса. На доброволците ще бъде изплатено обезщетение в размер на 4,5 хиляди лири годишно, което включва провеждане на тестове след изпитанията.

Според The Independent проучването, за което британското правителство е отпуснало почти 34 милиона британски лири, ще определи минималното количество вирус, който причинява инфекция, ще анализира отговора на имунната система и също така ще определи механизмите за разпространение на инфекцията и методите на борбата с нея.

В същото време, в зависимост от резултатите от проучването, се планира да се привлекат доброволци, които първо ще получат ваксина срещу коронавирус, а след това ще бъдат изложени на Ковид-19. Очаква се тази част от изследването, която все още не е одобрена от правителството, да помогне за определянето на най-ефективните лекарства и да ускори тяхното развитие.

Според един изследовател, Питър Опеншоу, професор по медицина в Imperial College London, това е "най-бързият начин за оценка на новите ваксини". По-специално, проучването ще отговори на критични въпроси относно ваксината, ще определи най-добрия интервал на дозиране, ще определи необходимия размер на дозата и ще определи времето за реваксинация.

"Крайната ни цел е да разберем кои ваксини и лечения са най-подходящи за борба с болестта", каза старши изследовател от Имперския колеж в Лондон д-р Крис Чиу, който призова доброволците да се присъединят към изследването.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Почват да намаляват заразените и се налага принудително заразяване явно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е крайно време е да се наложи задължително заразяване. Сигнализирай за неуместен коментар