Великобритания въвежда по-строги мерки при влизане в страната от 15 февруари

Информация за резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително

10.02.2021 | 19:35 Редактор: Юлия Христова
Великобритания въвежда по-строги мерки при влизане в страната  от 15 февруари

В допълнение към действащите в момента мерки срещу коронавируса от 15 февруари Великобритания въвежда по-строги изисквания за влизащите в страната, сред които в някои случаи и карантиниране в хотел.

По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък (публикуван тук: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19#travel-bans-to-the-uk---banned-countries) трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия.

От 15 февруари британското правителство планира и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за Ковид-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за Ковид-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително. Препоръчваме пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Припомняме, че към настоящия момент няма забрана за влизане във Великобритания спрямо пътуващите от България. Всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form (наличен на следната уеб страница - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за Ковид-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, както и да се подложат на 10-дневна карантина, съобщават от МВнР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК