Великобритания е готова да ваксинира и нелегални мигранти

Смята се, че става въпрос за 1,3 млн. души

08.02.2021 | 21:17 Редактор: Юлия Христова
Великобритания е готова да ваксинира и нелегални мигранти

Великобритания се готви да ваксинира и нелегални имигранти в страната, за да се опита да постигне стаден имунитет срещу коронавируса. Те ще бъдат насърчени да се регистрират при личен лекар за инжектиране с обещание, че няма да бъдат преследвани по-късно от вътрешното министерство, разкриха британски медии. Смята се, че става въпрос за 1,3 млн. души, които са с изтекли визи или пък очакват статут за постоянно пребиваване.

Зам.-министърът по ваксинацията Надим Захауи призова хората да продължат да вземат своите дози въпреки огласени резултати от проучване, което показа, че ваксината на AstraZeneca осигурява минимална защита срещу южноафриканската мутация на вируса.

Той увери, че тя е достатъчно ефективна срещу доминиращите варианти във Великобритания. Властите започнаха масови тестове от врата на врата в няколко населени места, след като стана ясно, че в тях е засечена мутацията от Южна Африка у хора, които нямат връзка с международни пътувания.

До момента са открити 147 такива случаи, но учени, съветващи британското правителство за епидемията, допускат, че истинският им брой вероятно е от 10 до 20 пъти по-висок, което може да наложи страната още дълго да остане блокирана, за да се предпази от този по-заразен вариант на вируса, пише 24 часа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК