Из дневника на дубайските принцеси: Неуспешните бягства на дъщерите на шейх Мохамед

Видеоклипове, тайно записани от принцеса Латифа, шокираха света

17.02.2021 | 23:47 Редактор: Искра Ангелова
Из дневника на дубайските принцеси: Неуспешните бягства на дъщерите на шейх Мохамед

Видеоклипове, тайно записани от принцеса Латифа - дъщерята на емира на Дубай Мохамед бин ал-Мактум, разпространени от Би Би Си, шокираха света. По-късно стана ясно, че те са били изпратени до нейните приятели. 

През 2018 година тя прави неуспешен опит за бягство от емирството в Близкия изток.

Преди 20 години - сестра ѝ принцеса Шамса, също се опита да избяга от властното семейство. Правителствата на Дубай и ОАЕ не успяха да отговорят на питането на Би Би Си в какво състояние е и къде се намира Латифа в момента.

Историята досега

Юли 2000 г.

По-голямата сестра на принцеса Латифа - Шамса, успява да избяга, докато е на почивка с други членове на семейството на Мохамед бин ал-Мактум в имението им в Сурей. Шейхът я издирва, но не информира полицията за това. Само няколко седмици по-късно обаче тя е отвлечена в Кеймбридж.

А в имейл до адвоката си Шамса заявява, че е била отвлечена с кола от четирима арабски мъже, които са я вързали насила и са я откарали до къщата на баща ѝ в Нюмаркет. Тя твърди, че там е била инжектирана и натъпкана с таблетки, а на следващата сутрин е била откарана до Дубай с частен самолет.

Юни 2002 г.

Латифа прави първия си опит за бягство на 16 години. Тя се опитва да премине границата на ОАЕ и Оман, но е хваната и върната в Дубай, където е затворена за 3 години и 4 месеца. А по думите ѝ е била държана в изолация и изтезавана.

2010 г.

Латифа се среща с фитнес инструкторката по капоейра Тийна Яухиайнен. Но с времето те стават изключително близки. Същевременно правата на Латифа са ограничени - няма право да има паспорт, да шофира или да напуска Дубай.

Latifa

2011 г.

Латифа се свързва с Ерве Жобер, френски бизнесмен, който години преди това е успял да избяга успешно от Дубай. През следващите няколко години те подробно планират нейното бягство, а Тийна Яухиайнен е назначена за помощник и посредник.

В началото на февруари 2018 г.

Латифа записва видео, документиращо плановете ѝ. Тя го изпраща на група от доверени хора с инструкции да го публикуват, ако бягството се окаже неуспешно. В него детайлно са описани всички ограничения, които са ѝ наложени, първият ѝ опит за бягство, както планът ѝ да напусне Дубай и да поиска убежище.

24 февруари 2018 г.

Латифа и Яухиайнен се срещат рано сутринта. Те предприемат 26-километрово пътуване с надуваема лодка и джет, където Жобер ги чака на яхта с американски флаг. Те планират да се отправят към Индия, откъдето Латифа се надява да отлети до САЩ.

4 март 2018 г.

8 дни по-късно, близо до индийския западен бряг, яхтата е била щурмувана от специални части. Латифа и Яухиайнен се крият в банята, но използваните димни гранати затрудняват дишането им и двете се озовават на палубата. А Латифа е извлечена от лодката. Инструкторката и екипажът също са били задържани, но две седмици по-късно - освободени.

5 декември 2018 г.

Ден преди да излезе документалият филм на Би Би Си, разказващ историята на опита за бягство на Латифа, правителството на Дубай публикува изявление, в което се казва, че Латифа и нейната сестра Шамса са "истински обожавани и ценени" от семейството си.

Те допълват, че Латифа вече е в безопасност в Дубай и празнува рождения си ден в абсолютен мир.

24 декември 2018 г.

Външното министерство на ОАЕ публикува три снимки на Латифа, които са от обяд на 15 декември. Те са с с една от съпругите на шейх Мохамед, принцеса Хая бинт Хусейн, а на кадъра присъства и Мери Робинсън, бивш комисар на ООН по правата на човека. 

Три дни по-късно Робинсън се появява в ефира на Би Би Си, където казва, че е била помолена да посети принцеса Латифа. Тя я описва като проблемна млада жена, която има сериозни психиатрични проблеми.

Haya

В началото на 2019 г.

Тийна Яухиайнен получава съобщение от непознат за нея човек, който твърди, че поддържа контакт с Латифа. След редица въпроси, Яухиайнен успява да се свърже със самата принцеса.

Латифа започва да записва видеа, в които описва условията, в които е държана - изолация, затворени прозорци и без дневна светлина.

Април 2019 г.

На 15 април принцеса Хая, втората съпруга на шейх Мохамед, бяга от Дубай във Великобритания с двете си деца, защото се страхува за живота си. Хая е единствената му съпруга с публичен профил и често е забелязвана с него на светски събития.

14 май 2019 г.

Шейх Мохамед започва дело в съда, за да върне двете си деца с принцеса Хая в Дубай. Но тя иска от Върховния съд в Лондон да се възползва от мярка за защита срещу принудителен брак.

5 март 2020 г.

Съдът в Лондон приема за доказани твърденията на принцеса Хая, че шейхът е наредил отвличането на Латифа и на още едно от децата си.

По-късно през 2020 г.

Юристът Дейвид Хай осъзнава, че изпратените от него съобщения не се получават и контактът с Латифа е изгубен.

Февруари 2021

В първото си интервю, откакто снимките ѝ с принцеса Латифа излизат на бял свят, Мери Робинсън заявява, че тя и принцеса Хая били измамени от шейха, и че е истински притеснена за принцеса Латифа. 

И допълва, че съжалява, че не е успяла да види Латифа насаме, за да я попита как се чувства.

Снимка: Instagram / БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК