Фон дер Лайен: Вирусът ни научи - затварянето на граници не помага

Председателят на ЕК посочи, че това обаче се е отразило много на единния пазар

17.02.2021 | 16:18 Редактор: Ивет Арабова
Фон дер Лайен: Вирусът ни научи - затварянето на граници не помага

В началото на пандемията миналата пролет 17 държави от ЕС въведоха ограничения за преминаване на границите. Поуката е, че това не спря разпространението на заразата, но се отрази изключително много на единния пазар, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи изводът е помогнал на ЕС да реши да съгласува въвежданите противоепидемични мерки. През декември миналата година ограничения по границите имаше в четири държави от ЕС, последно броят им е девет, отбеляза тя, цитирана от БТА.

Винаги трябва да се има предвид защитата на общественото здраве и необходимостта от свобода на движение, заяви председателят на ЕК. Важно е да следим къде заразата се разпространява повече и да се предупреждаваме, а хората от тези райони, особено оцветените в тъмночервено, да бъдат разколебавани в желанието да пътуват. Държавите от ЕС одобриха този подход. Вирусът ни научи, че затварянето на границите не помага и е в наш интерес да прилагаме взетите съвместно решения, допълни Фон дер Лайен.

Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То нещо да помогна изобщо,само го разнесохте навсякъде с наморниците парцали,що не казвате че държавите без мерки имат много по малко умрели и заразени. Сигнализирай за неуместен коментар