Строг контрол по германските граници, върнаха 5000 души

Станата наложи рестрикции, за да ограничи разпространението на новите щамове на Ковид-19

15.02.2021 | 16:02 Редактор: Радостина Димитрова
Строг контрол по германските граници, върнаха 5000 души

Германските власти съобщиха, че полицията е върнала близо 5000 души на границите на страната с Чехия и с австрийската провинция Тирол, откакто вчера бе въведен по-строг граничен контрол, предаде Асошиейтед прес.

Германия въведе гранични проверки, за да забави разпространението на британския вариант на коронавируса от Чехия и на южноафриканския вариант от Тирол. Страната наложи рестрикции за влизане на германски граждани и постоянно пребиваващи в Германия, шофьори на камиони, транспорти средства и медицински персонал, както и някои други категории граждани, включително пресичащи границата работници, заети в "системно значими сектори". Всички те трябва да представят отрицателен тест за Ковид-19, предаде БТА.

Говорителят на вътрешното министерство Стив Алтер заяви, че до тази сутрин федералната полиция е проверила близо 10 000 души и е върнала около 5000 от тях.

Граничните проверки провокираха остри критики от страна на Австрия.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, Щефен Зайберт, защити мерките, въведени от Германия. Той заяви, че "германското правителство е трябвало да предприеме действия" за да преотврати бързото разпространение на по-заразните варианти на коронавируса. Зайберт добави по време на редовната си пресконференция, че граничните проверки, свързани с пандемията, са само временни, и че "връщането към нормалното състояние е в интерес на всички", отбелязва Ройтерс.

Във връзка с предприетите от Германия на 14 февруари 2021 г. противоепидемични мерки, включително по отношение на преминаването на границата с Чехия, българското посолство в Прага предупреждава, че към момента само ограничени категории пътуващи имат достъп от Чехия до Германия, съобщават от МВнР.

Такива са например служители на транспортни компании и погранични работници, но не и транзитно преминаващи към други държави. Гражданите, на които е позволен достъп до територията на Германия, трябва да представят негативен PCR/антигенен тест, направен в рамките на 48 ч. преди влизане в страната. Това важи и за служителите на транспортни компании.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК