Сенаторите призоваха Байдън да окаже натиск върху Турция

Причината е честото нарушаване на човешките права

10.02.2021 | 12:02 Редактор: Радостина Димитрова
Сенаторите призоваха Байдън да окаже натиск върху Турция

Двупартийно мнозинство от американски сенатори във вторник призоваха администрацията на президента Джо Байдън да настоява Турция да направи повече за защита човешките права, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Петдесет и четири от 100-те сенатори подписаха писмо, в което турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обвинен в маргинализиране на вътрешната опозиция, заглушаване на критичните медии, вкарване на журналисти в затвора и прочистване на независимите съдии.

"Призоваваме Ви да подчертаете на президента Ердоган и неговата администрация, че те трябва незабавно да прекратят репресиите си срещу недоволството в страната и в чужбина, да освободят политическите затворници и да променят авторитарния си курс", се казва в писмото, цитирано от "Фокус".

Съюзникът на НАТО Турция заяви наскоро, че иска да подобри отношенията със САЩ при Байдън, след като миналата година Вашингтон наложи санкции заради закупуването от Турция на руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Очаква се Байдън да бъде по-строг по отношение на Анкара заради проблемите в областта на човешките права. След неуспешен опит за преврат през 2016 г. правителството на Ердоган е задържало близо 300 000 души и е спряло от работа или уволнило над 150 000 държавни служители. Стотици медии са ликвидирани, а десетки депутати от опозицията са в затвора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК