Зелена светлина за импийчмънта на Тръмп

Мнозинството от сенаторите гласува за продължаване на производството

10.02.2021 | 10:51 Редактор: Никола Симеонов

"Зелена светлина" за импийчмънта на Доналд Тръмп - американският Сенат гласува, че процедурата е конституционна. Така беше осуетен опитът на защита на Тръмп да прекъсне процеса с мотив, че само действащ президент може да бъде подложен на импийчмънт.

Демократите откриха процедурата с 10-минутно видео от щурма на Капитолия на 6 януари. В кадрите беше включена и част от речта на доскорошния президент, състояла се малко преди размириците. В нея Тръмп призова привържениците си да се борят с всички сили, защото изборите са откраднати. 

Това, според обвинението, е подстрекателство към бунт, което е довело до смъртоносните събития. 

"Членове на Конгреса махаха значките си, за да не бъдат разпознати от тълпата. В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с тежки наранявания. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще", заяви Джейми Раскин.

Основният дебат в Сената беше дали конституцията на Съединените щати позволява импийчмънт на човек, който вече не заема официална позиция. 

Според адвокатите на Тръмп процесът е в разрез с основния закон, а единствената му цел е да попречи на доскорошния държавен глава да се кандидатира отново за Белия дом. Те посочиха още, че по време на речта си на 6 януари Тръмп е упражнявал правата си съгласно Първата поправка, която защитава свободата на словото. 

"Те не искат единство и знаят, че този така наречен процес ще разкъса страната наполовина, оставяйки десетки милиони американци да се чувстват изоставени", каза адвокатът Дейвид Шоен. 

Аргументите на защитата обаче не спечелиха достатъчно сенатори на своя страна. С 56 гласа "за" срещу 44 "против" беше решено, че процедурата е в съответствие с конституцията и няма причина да бъде спряна. Шестима републиканци също гласуваха в подкрепа на процеса срещу Доналд Тръмп, което анализаторите разчитат като поредния сигнал за опит за дистанциране от доскорошния президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Не импийчмънт!
преди 3 години
Мястото на кремълския шпионин Тръмп е на електрическия стол. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години