Ще има ли носталгия по външната политика на Тръмп?

Давид Леви коментира "Давос 2021" и тенденциите в международните отношения

01.02.2021 | 21:42 Редактор: Никола Симеонов

Международният форум “Давос“, на който ежегодно се срещат лидерите на водещите държави в световната икономика, тази година се състоя онлайн. Глобалната пандемия, смяната на властта в САЩ и редица други фактори поставят света на прага на необратими промени.

“Начинът на излизане от тази не пандемия, а по-скоро “инфодемия“, са нови икономически отношения. Провеждането на Давос онлайн беше едно от тези нови неща. До сега живата връзка беше най-важното за световните лидери и техните отношения“, коментира международният анализатор Давид Леви в ефира на "Денят ON AIR". 

“За Путин и за Русия има нова ситуация - вътрешно и външнополитическа. Той има нужда да консолидира своите поддръжници. Речта му на "Давос" беше класическата формула политическа манипулация - 85 % истина, 15 % лъжа. Лъжата беше заплахата, която той уж получил от Байдън за Крим“, добави Леви.

По думите му политиката на Джо Байдън ще доведе до нови военни конфликти, но не с Русия. Той смята, че новата администрация в този ранен етап прави по-скоро подаръци на Русия, като даде за пример смяната на посоката в енергийната политика на САЩ. Леви коментира и изказването на европейските лидери на срещата.

“Урсула фон дер Лаен и Ангела Меркел представиха низ от клишета. Нищо ново“, смята анализаторът, но добави, че интересното на "Давос 2021" е била речта на китайския лидер Си Дзи Пин.

“Той внесе нов термин – мултилитерализъм, който заменя глобализма, претърпял своя крах. Пин подаде тази удобна топка към световните лидери. В изказването му има елемент, свързан с това на Путин. Той говореше за мултинационалните компании, за корпорациите, които са довели до това, че нивото и стандартът на живот на Запад са се понижили, за сметка на техните печалби, но не споменa най-голямата корпорация – Китай“, заяви Леви пред Bulgaria ON AIR. Той твърди, че китайската икономика има корпоративно поведение - “отстранява“ всеки, казал нещо неудобно.

Според него отношенията САЩ-Китай ще бъдат разгледани на плоскостта на така наречения мултилитерализъм. Експертът коментира и очакваната промяна във външната политика на Джо Байдън.

“Едно от най-крайните му и бързи действия беше срещу съюзниците на САЩ в Близкия и Средния изток - замразяване на оръжейните доставки до Саудитска Арабия и ОАЕ, което ще доведе до нарушаване на баланса в региона и до нови войни. Той на практика казва на Иран “Ще играем по вашата свирка“. Това е и един вид призив към Хутите в Йемен да предприемат действия срещу Саудитска арабия. Новата администрация също замрази помощта си към Судан и ще преразгледа позицията си към Мароко и конфликта в Западна Сахара“, допълни Леви. 

Според него всичко това може да доведе до отменяне на мирните договори, които всички тези страни имат с Израел. 

"За съжаление по отношение на външната политика и евентуални нови конфликти ще изпитаме носталгия спрямо политиката на Обама, да не говорим за носталгия по политиката на Тръмп", добави международният анализатор. 

“Смисълът на всички тези анализи е да видим къде е България. Трябва да имаме правилните инструменти и хора, които да анализират ситуацията. Трябва да намерим баланса”, добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК