Беше ли Тръмп "необходимото зло" на световната политическа сцена?

Анализатори коментираха последните геополитически процеси

09.02.2021 | 20:40 Редактор: Никола Симеонов

Изборите в САЩ, икономическата надпревара и световната пандемия доведоха до промяна на отношенията между световните лидери. Според анализатори налице е покачване на агресивния подход във външната политика на водещите сили.

"Наблюдава се ескалация на напрежението и конфронтация в международен план. Kлючовият момент, който е тенденция през последното десетилетие, е терминът "мир" - той изчезна от международната лексика. Остана само в някои инерционни документи на OОН", заяви международният анализатор Любомир Кючуков в ефира на "Денят ON AIR"

Двамата с Милен Керемедчиев коментираха настоящите отношения между силните страни на глобалната политическа сцена. 

"Войната отново е тук не само като факт, а и като начин на мислене. Тя вече се приема като легитимен инструмент за решаване на спорове", каза Кючуков и даде за пример конфликта в Нагорни Карабах и решението на Азербайджан насилствено да си върне окупираните от Армения територии.

"Определено Байдън носи тенденциите, които бяха заложени и по времето на Обама. По времето на Тръмп САЩ бяха в един от малкото си периоди без конфликти. При новия президент веднага беше изпратен самолетоносач с бойна група в Южнокитайско море - търговският конфликт с Китай започна да влиза в своята политическа фаза", смята Милен Керемедчиев. 

По думите му ще има промяна в настроението на САЩ спрямо Русия и агресивността по отношение на външната политика.

"Ще има опит Европейският съюз да стане самостоятелен глобален играч, но за това са необходими вътрешно единство и еманципация в три посоки: политическа от САЩ, икономическа и търговска от Китай и ресурсна от Русия - това не означава конфронтация, а сътрудничество, но без зависимости", добави Кючуков. 

По думите му, когато се говори за Китай, вече се спряга китайската комунистическа партия и страната е била обявена за системен съперник.

"Според мен Тръмп беше "необходимото зло", което разтърси много структури и заспали организации. Накара ни да се чувстваме по-значими", заяви Керемедчиев.

Той смята, че Тръмп е разбил закостенялата структура на НАТО, което е довело до смяна на мисленето. Той даде за пример президента Макрон и изказването му, че Европа трябва да мисли как да се отбранява сама, а не да разчита само на Съединените щати.

"Има нарастване на агресивността и силата на авторитарните лидери - Си Дзин Пин, Путин, Ердоган. Но в Европейския съюз консенсус за малките неща се постига много трудно и се изпускат тежките политики, които се случват по света", добави бившият зам.-външен министър пред Bulgaria ON AIR.

Любомир Кючуков коментира темата с протестите в Русия. Той смята, че опозиционерът Алексей Навални не е алтернатива на Путин.

"Има много разногласия между опозиционните дейци в Русия спрямо оценката му. Той обаче се превърна в знаме на протестите срещу Путин и това е израз на натрупаните проблеми в руското общество", каза експертът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
комитата
преди 3 години
Истината е че ще търсят Тръмп защото той беше бизнесмен .Демократите винаги са търсели конфликт за да правят пари щот икономика трудно с е прави при таз световна инфлация -оръжие и конфликти.Страните натрупаха доста трильони дефицит а това се нулира само с война и ли игри на борсит0 е и фалити на банки и преразпределение на ресурси. Сигнализирай за неуместен коментар