Мръсният въздух убива много повече хора отколкото предполагаме

Само изкопаемите горива са отговорни за над 8 милиона преждевременни смъртни случая

09.02.2021 | 13:16 Редактор: Юлия Христова
Мръсният въздух убива много повече хора отколкото предполагаме

Усилията за забавяне на глобалното затопляне се фокусират върху бъдещите вреди от продължаващо изгаряне на изкопаеми горива, но ново изследване, публикувано днес, показва, че смъртоносните последици от замърсяването на въздуха причиняват много повече смъртни случаи, отколкото се предполагаше, съобщава Bloomberg.

Само изкопаемите горива са отговорни за над осем милиона преждевременни смъртни случая годишно, твърди изследването на екип от американски и британски учени, публикувано в Environmental Research. Това е двойно повече от предишната оценка на смъртността от замърсяване с фини частици и три пъти повече от общия брой на загубили битката с ХИВ, туберкулоза и малария през 2018 г.

Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило в много страни, особено в по-богатите, констатациите на учените показват, че дори при по-ниски концентрации замърсяването, причинено от изкопаеми горива, е по-смъртоносно, отколкото се смяташе. В САЩ например, изследователите установяват, че 350 000 преждевременни смъртни случаи годишно се дължат на замърсяването с фини частици, отделяни от изгарянето на изкопаеми горива в сравнение с предишни оценки от около 100 000 до 150 000 починали. 

Учените са направили методологични подобрения, включително чрез установяване на по-тясна връзка между нивата на замърсяване на въздуха и ефекта им в различни региони на базата на цялостно глобално проучване. 

Цялата статия четете на bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК