Кметовете да могат да забраняват движението на замърсяващи въздуха коли

Целта е хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт

02.02.2021 | 15:01 Редактор: Юлия Христова
Кметовете да могат да забраняват движението на замърсяващи въздуха коли

От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух. Такова предложение за промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух са внесли в НС от ГЕРБ.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

Общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се намали трафикът и хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт или да се използват по-нови и екологично по-чисти превозни средства.

Ще се ограничава движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво, пише "Монитор".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК