София с бюджет от близо 1,9 млрд. лв. - приоритетни са транспорт, градини и чист въздух

Столичната община представи проекта на бюджета за тази година

15.01.2021 | 14:41 Редактор: Юлия Христова

Столичната община представи проекта на бюджета за тази година на стойност 1,884 млрд. лева. Най-много средства са предвидени за инфраструктура.  Бюджетът е с 200 млн. лева повече за сравнение с предходната година. 

1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Има сериозно увеличение на държавно делегираните дейности, които са насочени към увеличаване на заплати на учителите, социални дейности и здравеопазване.

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, като 296,3 млн. лв. от тях са безвъзмездните средствата, които сме привлекли от европейски програми.

Три цели са във фокуса на местната администрация - транспорт, детски градини и чистотата на въздуха. В бюджет 2021 се залагат 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.

Приходите в общинската хазна са с 13 милиона лева по-малко спрямо миналата година заради пандемията, най-много са загубите от градския транспорт.

140 млн. лв. в бюджет 2021 са насочени за изграждане на транспортна инфраструктура, вкл. реконструкция на трамваен път.

"Стратегически цели и стратегическа инфраструктура – това отличава бюджета на София за 2021. Предлагаме бюджет, фокусиран върху краткосрочното разширяване на 3 стратегически за мен и София цели. Първата - с най-много средства - изграждане на стратегическа инфраструктура. Без да намалим, а увеличавайки средствата в кварталите. Осигуряване на места в детските градини за деца от 3 до 6 години, в бюджета за 2021 залагаме 65 милиона лева. За ремонти разширяване на детски градини детски ясли и училища", посочи кметът Йорданка Фандъкова. 

"Третият стратегически проект, заложен в бюджета - това е подобряване качеството на въздуха и чистотата общо около 200 милиона лева", допълни тя.

След няколко години отлагане линията на емблематичния трамвай № 5 ще бъде ремонтирана. За последните 7 година от енергоспестяващите лампи общината е икономисала 5 милиона лева, колкото са предвидени и за дигитализация.

"45 са конкретните обекти за ясли и детски градини с тях очакванията ни са да отворим 185 нови групи", отбеляза столичният кмет. 

"Една от моите лични каузи е да гарантирам финансово разширяване на метрото към "Подуене" и "Слатина", знаете приключи процедурата за разширяване към квартал "Левски", а вчера беше обявена и процедурата за изпълнител към "Слатина", подчерта Фандъкова.

Икономическата криза вследствие от ограниченията заради Ковид-19 е намалило очакваните приходи от неработещите детски градини, патентния и туристически данък. 

"Имахме много големи предизвикателства свързани със здравната обстановка, което съответно се отрази върху икономическата обстановка в целия свят, не бих казал само в нашия град", обясни зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

Най-голяма е дупката в градския транспорт, където загубите са за близо 50 милиона лева.

Предстои бюджетът да  бъде подложен на обществено обсъждане, след което и гласуван.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК