Ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna - ефикасност, сигурност и неизвестни

Изследвания разкриват сходни профили на двата препарата

09.02.2021 | 09:32 Редактор: Ралица Братанова
Ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna - ефикасност, сигурност и неизвестни

Много от хората, които желаят да се ваксинират, разбира се, искат да получат повече информация – има ли някакви разлики между тези ваксини, особено щом се касае до най-важните им свойства – а именно ефикасност и безопасност. Било то BioNTech-Pfizer или Moderna, ние говорим за иРНК ваксини, сходна технология и надяваме се – сходни положителни резултати.

Ето един синтезиран анализ на част от проведените до момента проучвания, като трябва да се има предвид, че всички те в пълния им вариант са достъпни на официалния сайт на Food and Drug Agency.

След като беше демонстрирана имуногенността и ефикасността на двете споменати ваксини в лабораторни модели с животни, както и тяхната имуногенност и сигурност в проучвания от I и II фаза, изследванията от III фаза бяха организирани през пролетта и започнаха през лятото на 2020 г. – точно навреме, за да се възползваме от резултатите им в светлината на появата на втората вълна, още повече, че именно нейната поява позволи и по-добрата оценка на ефективността на ваксините, пише Puls.bg.

Проведените изследвания рандомизират общо 43 548 души над 16-годишна възраст без история за боледуване от Ковид-19, които са получили или плацебо или 2 дози от по 30 микрограма от ваксината през период от 21 дни; както и 30 420 възрастни, отново без история за боледуване от Ковид-19, получили 2 по 100 микрограма през 28 дневен период.

Профилът на безопасност се е оказал сходен за двете ваксини с честота от 80% на локалните реакции (слаба до умерена болка на мястото на инжектирането); системните симптоми (отпадналост, повишена температура, главоболие, мускулни и ставни болки) при групата на ваксинираните били два пъти по-чести от плацебо групата. При всички случаи нежеланите реакции били по-проявени след получаване на втората доза.

Сред изключващите критерии за участие в проучванията (критерии, при наличието на които един човек не може да бъде включен) са наличието на имуносупресия и история за алергичния реакции от I тип (анафилаксия). Ето защо и не е изненадващо, че такъв тип реакции не са наблюдавани в рамките на проучванията. При всички положения съществуват и нежелани реакции от изключително рядък порядък, които продължават да се мониторират.

За ефикасността

При ваксината на BioNTech и Pfizer сред ваксинираните са наблюдавани 8 случая на Ковид-19 в рамките на 7 дни след втората доза, в сравнение със 162 случая сред пациентите, получили плацебо. Това съотношение на случаите отговаря на ефективност от порядъка на 95%.

Относно ваксината на Moderna: 11 случая на Ковид-19 сред ваксинираните срещу 185 в плацебо групата, което определя нейната ефективност на 94,1%.

При ваксинирането,освен на предпазване от заболяване се надяваме и на по-леко боледуване, ако то все пак настъпи. Резултатите в това отношение говорят следното:

При BioNTech и Pfizer от ваксинираните и заболели е описан само един случай на тежко боледуване, на фона на 7 такива от плацебо групата. За Moderna  - 0 случая на тежко боледуване сред ваксинираните, на фона на 30 такива при плацебо групата.

Анализът на отделните подгрупи на участниците разкрива сравнима с описаната ефикасност и при хората от високата рискова групата ( > 65 годишна възраст и различни придружаващи заболявания), въпреки че очевидно те са по-малка бройка от общата група изследвани хора.

И при двете ваксини данните са показали поява на защитен имунитет още на 10-15-и ден след получаване на първата доза, което съвпада с началото на производството на защитните антитела.

Остават въпроси

Проследяването на тези първи анализи е ограничено единствено в рамките на месеци. Съответно на преден план остават неизяснени въпроси като каква ще бъде продължителността на защитата, както и клиничните ѝ измерения – нива на антитела и клетъчен отговор.

В заключение, тези изследвания разкриват сходни профили на двете ваксини по отношение на ефективност и сигурност. Въпреки наличието на някои много редки нежелани реакции (не по-чести в сравнение с останалите ваксини, които се прилагат рутинно), те говорят за изключително благоприятно съотношение на риск и полза.

Все още липсват категорични данни за ефекта на ваксината върху трансмисията (предаването) на болестта, въпреки че лабораторните модели предполагат да се очаква силно намаляване на риска от трансмисия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК