Вирусолог разясни ефективността на ваксините и предупреди: Няма как да останем оазис

Доц. Любомира Николаева-Гломб обясни, че хората с имунитет срещу вируса е по-добре да изчакат

29.01.2021 | 22:20 Редактор: Ралица Братанова

"Единственият много ефективен начин за контрол на инфекциозните болести са ваксините и това е доказано", подчерта ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб в ефира на "Денят ON AIR".

"Направени са проучвания, които се отнасят както за британския вариант, така и до южноафриканския и бразилския. Излязоха предварителните резултати. Ваксините на Moderna и Pfizer имат същата ефективност и срещу британския вариант, а Moderna има по-слаба разпознаваемост срещу южноафриканския", заяви експертът.

Тя посочи, че данните за т.нар. "британски щам" показват, че той е по-заразен, но вирулентността му не е увеличена.

"По-голямата му заразност води до заразяване на по-млади хора, защото инфекцията се концентрира някъде в гърлото", обясни тя.

Доц. Николаева-Гломб посочи, че човек, който има имунитет срещу Ковид-19, е по-добре да мине по-назад в плана за имунизация, за да минат по-напред тези, които нямат никаква защита.

"Към момента ваксините са по-малко като количество от броя на желаещите. Трябва да се върви с приоритизиране", каза още специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ овладяването на инфекциозните болести е труден процес и всеки, който мисли, че това може да стане за година-две, е по-скоро наивен

"Трябват много усилия", категорична е Николаева-Гломб.

Ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ коментира и очакванията за трета вълна на вируса в страната.

"В този глобализиран свят е наивно да останем оазис. Не вярвам, че ще ни отмине. Вирусът се бори за своето място под слънцето и мутирайки, ще намери начин да бъде по-заразен", заяви тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Зрител
преди 3 години
С благодарност към водещата Даниела Ангелова - винаги спокойна, уравновесена, подготвена хо темата, гостоприемна, добронамерена към гостите, но никога не пропуска да зададе съществените въпроси. Сигнализирай за неуместен коментар