Проф. Александрова: Невярно е опасението, че ваксините водят до стерилитет

Tя обясни, че продължителността на имунния отговор е между 6-8 месеца

29.01.2021 | 12:35 Редактор: Ивет Арабова
Проф. Александрова: Невярно е опасението, че ваксините водят до стерилитет

Най-голямото предизвикателство в тази криза както за България, така и за останалия свят е дезинформацията. В целия свят има недоверие и скептицизъм по отношение на ваксините и властите, институциите и медиите трябва да направят всичко възможно да върнат доверието на гражданите, защото само така можем да продължим напред.

Това заяви проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването "Бизнес старт". 

"Истината е най-добрата политика", посочва проф. Александрова. 

В разговора бяха засегнати основните опасения във връзка с ефекта от ваксините върху човешкия организъм.

"Първото опасение, че ваксините причиняват стерилитет, е невярно. Освен на теория, а и на практика данните от клиничните проучвания върху лабораторни животни и бременни жени в по-късните фази на тестове показват, че бременността преминава успешно. Вторият повод за недоверие - вграждането на иРНК в нашето ДНК - е изключително хипотетично твърдение, като се вземе предвид с колко вируса и бактерии се срещаме на ежедневна база", коментира още проф. Александрова.

По отношение на последния довод срещу ваксините, а именно усложняване на заболяването при следващо заразяване, Радостина Александрова посочи, че такъв феномен има в науката, но добрата новина е, че в проучвания са били включени доброволци, които вече са преболедували Koвид-19, информира Bloombergtv.bg.

"Данни за такъв проблем няма - единственият случай е бил при доброволец, който е бил инжектиран с плацебо", категорична бе тя.

Във връзка с продължителността на имунния отговор Радостина Александрова коментира, че към този момент тя е между 6-8 месеца и е "напълно нормално" антителата да намаляват вследствие на времето.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И да водят- на мен вече ми е все едно Сигнализирай за неуместен коментар