Два милиона ваксинирани в България до юли е напълно осъществимо

Личен лекар може да ваксинира поне 10-20 души на ден, смята д-р Брънзалов

28.01.2021 | 11:11 Редактор: Никола Симеонов

"2 милиона ваксинирани до юли е предизвикателство, но е напълно осъществимо. Ние сме готови, кабинетите ни отговарят на условията" , каза на брифинг зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По думите му броят на ваксинираните зависи от предварителните заявки на пациентите, тъй като ваксината е по желание.

"Съветвам българските граждани да се обърнат към личните си лекари и да направят заявка - най-малкото, за да знаем процента на желаещите. При различни обстоятелства всеки от колегите ми може да си изготви съответния алгоритъм – часови интервал или нещо друго", добави д-р Брънзалов.

Той каза още, че един личен лекар би могъл да ваксинира поне между 10 и 20 пациенти на ден.

"Когато в България пристигне ваксина, която ще бъде предназначена за масова имунизация, процедурата ще е същата, както до момента и за другите видове. Първо заявяваме желаните количества. В зависимост от вида на ваксината се изготвя съответният план. Различните флакони имат различни дози и ние не можем да си позволим лукса да имаме загуби", добави зам.-председателят на УС на БЛС. 

Д-р Брънзалов смята, че трябва и пациентите да проявят разбиране относно запазения час, тъй като ваксината не е само едно боцване, което отнема една секунда, а в процеса има и голяма административна тежест.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК