ЕС остава непреклонен: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Протестите в Русия се преустановява до пролетта

05.02.2021 | 14:10 Редактор: Юлия Христова

Опит за дипломатическо решаване на кризата между Русия и Евросъюза след присъдата срещу Алексей Навални и острите световни реакции. Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел се среща в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

Кризисните разговори на високо равнище са първите подобни от 4 години, които се провеждат в Русия. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи - Жозеп Борел, заяви, че отношенията между Брюксел и Москва са в един от най-трудните си периоди. 

"Случаят с Навални е ниска точка в нашата връзка. Но въпреки нашите различия, изграждането на стена на мълчанието не е опция", каза върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи.

Европейският съюз остава категоричен в позицията си - присъдата на Навални е политически мотивирана. И все пак Брюксел е изправен пред критика заради опитите за подобряване на отношенията с Москва, въпреки репресиите срещу опозиционния активист и неговите поддръжници.  

От екипа на Навални съобщиха, че организирането на протести се преустановява до пролетта. Причината са масовите арести, които могат да "парализират" работата им.

А от затвора критикът на Кремъл призова своите сънародници и съмишленици да не се подават на илюзията за сила, демонстрирана от властите. 

"Те могат да се държат на власт и да я използват за своето лично обогатяване, опирайки се единствено на нашия страх. Ние обаче можем да освободим нашата Русия от тази банда крадци, които са я окупирали", посочи Навални в Instagram.

В същото време внезапно почина един от лекарите в болницата в Омск, където критикът на Кремъл беше приет веднага след отравянето с "новичок". В официално стaнoвище на болницата се казва, че 55-годишният медик е починал от сърдечна недостатъчност.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
2 rate up comment rate down comment 1
Румпелщилцхен
преди 3 години
Стига сте занимавали хората с тоя *** невалния, предател и агент на цру, разстрел за такива ***. Пишете нещо за нашите корумпирани и крадливи политици, Русия е добре, но ние сме в тинята и излизане няма. Сигнализирай за неуместен коментар