От приказка до кошмар: Животът на момчето с тениската на Меси от найлонова торбичка

Бащата на момчето започва да се опасява, че талибаните ще ги пленят

04.02.2021 | 19:16 Редактор: Искра Ангелова

От приказка до кошмар. Как се промени животът на афганистанското момче Муртаза Ахмади, което стана известно с тениска на Меси, направена от найлонова торбичка?

През 2016 година снимката на Муртаза Ахмади, облечен в синьо-бяла найлонова торбичка с името на футболиста Лионел Меси, обиколи социалните мрежи и го превърна в сензация. 

Историята на афганистанското дете бързо стигна до кумира му. Екипът на аржентинската звезда изпрати на момчето две кутии с подаръци.

"Когато ги видях, си помислих, че в едната има играчки за Муртаза, а в другата - пачки с долари", сподели бащата на Муртаза - Ариф.

В кутиите няма пари, но в района, където семейството живее, бързо се разпространява слух, че Меси подпомага малкия Муртаза финансово. Така, по думите на бащата на детето, започва кошмара за семейството. 

"Имаше хора, които се разхождаха около къщата ни късно вечер. Бях обезпокоен", допълни той.

Бащата на момчето започва да се опасява, че талибаните ще ги пленят, въпреки че не са получавали директни заплахи от ислямското военно движение. Решават обаче да потърсят убежище в Пакистан, но молбата им е отхвърлена. 

Талибаните в момента играят по-големи игри от това да се занимават със семейството на Муртаза. 

Няколко месеца по-късно семейството е поканено в Доха, където момчето се среща с Меси. Това допълнително провокира съседите им да вярват, че футболистът дава пари на детето. Семейството започва да получава анонимни бележки със заплахи, че Муртаза ще бъде отвлечен.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК