Германия предостави помощи за 80 млрд. евро, но оплакванията не стихват

Фирмите, които преди кризата са имали успешни бизнес-планове, могат да кадидатстват за гаранции

04.02.2021 | 16:17 Редактор: Юлия Христова
Германия предостави помощи за 80 млрд. евро, но оплакванията не стихват

В Германия мнозина не спират да се оплакват: помощите не идват навреме, не се изплащат наведнъж, бюрократичните пречки са твърде много... Същевременно това е най-големият пакет от помощи в историята на Федералната република - в пандемията от коронавирус държавата подпомага семействата и бизнеса с различни финансови инструменти. Става дума за безвъзмездна помощ, кредити и гаранции.

Дотук Германия е предоставила подобни помощи на обща стойност от 80 милиарда евро, обяви министърът на икономиката Петер Алтмайер в края на януари.

Помощи за всички: семейства, фирми, артисти

Основният инструмент, с който държавата подпомага фирмите, е т.нар. Überbrückingshilfe, един вид помощ за оцеляване. Те са предвидени основно за малките и средни предприятия, които са гръбнакът на германската икономика. С тези безвъзмездни помощи фирмите могат да покриват фиксираните  си разходи - например за наем и ток. 

За тази т.нар. помощ за оцеляване могат да кандидатстват и самонаетите лица, които не са назначили друг персонал, работещите на свободна практика и предприятията или организациите с нестопанска цел. За самонаетите, например хората на изкуството и културата, отделно има и т.нар. "помощ за ново начало". Освен това държавата отпуска на самонаетите лица еднократна помощ до 5000 евро, информира "Дойче Веле".

Големите компании пък биват подпомагани основно от Фонда за стабилизиране на германската икономика, който разполага с 600 милиарда евро. Тези помощи са предназначени най-вече за фирми, които играят важна роля за икономическия имидж на Германия или са особено важни за трудовия пазар. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК