Превърнаха туристически кораб в пункт за ваксинации

На борда му може да бъдат имунизиран по един човек на всеки пет минути

04.02.2021 | 15:45 Редактор: Юлия Христова
Превърнаха туристически кораб в пункт за ваксинации

89-годишен туристически кораб, който стои неизползван заради пандемията от коронавируса, бе превърнат във вторник в пункт за ваксинации за хиляди жители на градове, разположени около Боденското езеро в Швейцария.

Предвиденият за 500 пътници кораб "Тургау" обикновено превозва туристи и пътници между германските и швейцарските градове, разположени на третото по-големина езеро в Европа. През идните седмици корабът ще служи като плаващ център за имунизации за северните швейцарски градове Романсхорн, Арбон и Кройцлинген.

Местни служители подчертават колко практично е това решение с кораб, който може да плава от пристанище до пристанище, а някои местни жители започнаха да го наричат "ваксинационно вапорето".

"Чувал съм за кораби, на които отиваш, за да ядеш фондю или спагети, но за пръв път чух за кораб за ваксинации", заяви пред журналисти швейцарският здравен министър Ален Берсе, малко след като първите желаещи да бъдат ваксинирани се качиха по трапа.

На борда на кораба "Тургау" има два пункта за ваксинация с капацитет 24 души на час - по един човек на всеки пет минути - или 168 души на ден при седемчасова смяна. С пристигането на повече ваксини в Швейцария пунктовете могат да станат осем, пише "Монитор".

През първата седмица корабът ще акостира в Романсхорн, исторически център за продажба на зърно на брега на езерото, а след това за две седмици в по-големия град Кройцлинген. След още една седмица в близкия Арбон, корабът ще се завърне в Романсхорн, за да могат ваксинираните там да получат втората доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК