Норвегия със задължително тестване за Ковид-19 на граничните пунктове

Тези, които откажат да се тестват без причина и не напуснат незабавно страната, подлежат на глоба

17.01.2021 | 19:48 Редактор: Юлия Христова
Норвегия със задължително тестване за Ковид-19 на граничните пунктове

Освен изискването за предоставяне на влизане в Норвегия на отрицателен тест за коронавирус, от утре Норвегия въвежда за всички пристигащи, които през последните 14 дни са били в страна с червен рисков индекс (сред които и България) изследване за Ковид-19 на съответния граничен пункт.

Тестът ще бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен. Изключение е предвидено за деца под 12 години; за граждани, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от коронавирус или за граждани с жизнено важни функции в обществото.

Гражданите, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.

При влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, поради недостатъчен тестови капацитет там тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час.

Остава и ​задължителната 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс, сред които е и България.

Пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в страната или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, трябва да отседнат в карантинен хотел, информират от МВнР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК