САЩ: Руското правителство незабавно и безусловно да освободи Навални

Държавният секретар на Щатите Антъни Блинкен излезе с официална позиция

02.02.2021 | 22:27 Редактор: Радостина Димитрова
САЩ: Руското правителство незабавно и безусловно да освободи Навални

Съединените щати са дълбоко загрижени от решението на руските власти да осъдят опозиционера Алексей Навални на две години и осем месеца лишаване от свобода, заменяйки условната му присъда с ефективна. Както всеки руски гражданин, г-н Навални има право на правата, предвидени в руската конституция, и Русия има международни задължения да зачита равенството пред закона и правата на свобода на изразяване и мирни събирания, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от "Фокус".

Изявлението му е представено от Американското посолство в Русия без редакторска намеса.

Повтаряме призива си към руското правителство незабавно и безусловно да освободи г-н Навални, както и стотиците други руски граждани, задържани неправомерно през последните седмици за упражняване на техните права, включително правата на свобода на изразяване и на мирни събирания.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) заключи, че осъдителната присъда на г-н Навални от 2014 г., която е основанието за новото му осъждане, е "незаконна и произволна" и "политически мотивирана". Настоящото производство срещу г-н Навални, започнало със задържането му на 17 януари, е продължение на усилията за нарушаване на правата на г-н Навални и потискане на политическия плурализъм, както ЕСПЧ установи преди това.

Дори докато работим с Русия, за да гарантираме интересите на САЩ, ние ще се координираме тясно с нашите съюзници и партньори, за да държим Русия отговорна за това, че не е спазила правата на своите граждани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК