ЕС е разрешил износ на ваксини към Канада и Великобритания

Новината съобщи говорител на Европейската комисия

02.02.2021 | 15:22 Редактор: Никола Симеонов
ЕС е разрешил износ на ваксини към Канада и Великобритания

От въвеждането на ограниченията за износ на ваксини срещу Ковид-19 от ЕС в края на миналата седмица са били издадени две разрешения за пратки към Великобритания и Канада. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза в отговор на въпрос, че европейското законодателство предвижда възможност за въвеждане на лицензи (разрешения) за износ. Наложените ограничения на износа бяха въведени в последните дни и ще останат в сила поне до края на март.

Говорителят добави, че всяка лаборатория, разработила ваксина, трябва да разполага с производствени мощности в ЕС, за да продава препарата в Европа, след като получи достъп до пазара. Той направи това уточнение в отговор на въпроси, свързани с възможността за използване на руската ваксина "Спутник-V".

Миналата седмица европейската агенция по лекарствата потвърди, че оценява руската ваксина, но и че от Москва няма внесено искане за достъп на препарата до пазара на ЕС, припомня БТА.

По неговите думи досега в разширяването на възможностите в ЕС за търсене и производство на ваксини са вложени 2,9 милиарда евро. Засега се придържаме към утвърдената имунизационна стратегия, очакваме ръст на доставките на ваксини още този месец, добави говорителят.

Той уточни, че още този месец доставките от утвърдените в ЕС ваксини ще се увеличат, като достигнат 100 милиона дози до края на март и 400 милиона до юли. Говорителят отбеляза, че междувременно се очаква одобрение за четвърта ваксина, производство на Johnson & Johnson.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК