fallback

"Моята Русия е в затвора": Масови протести в подкрепа на Навални и хиляди арестувани

Невероятният студ не спря демонстрантите в цялата страна

31.01.2021 | 18:43 Автор: Тодор Петров

Масови протести и арести в Русия, полицията блокира демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални. По официални данни само в центъра на Москва е имало около 2000 протестиращи. Протести имаше в цялата страна и зад граница. Според опозицията задържаните са над 4 хиляди в различни градове на страната.

Затворени метростанции, ресторанти, магазини - така изглеждаше в последния ден на януари руската столица. Заради демонстрации в подкрепа на Алексей Навални, които властите определят като непозволени, движението на пешеходци в центъра на Москва е ограничено. 

Голяма част от протестиращите предпочетоха да са в близост до сградата на президентската администрация. Въпреки забраната на полицията за масови събирания и въпреки че температурите спаднаха до -52 градуса, митинги има в цялата страна. 

Първи започнаха протестите в Далечния изток. Във Владивосток демонстрантите играха хоро върху лед и скандираха "Свобода за Навални" и "Моята Русия е в затвора". В Новосибирск протестиращите настояват, че Путин е крадец и искат свобода за политическите затворници. 

А в Иркутск протестът стигна до сградата на областната администрация. Демонстрациите са следени от специализираните полицейски части. 

Недоволството ескалира, след като опозиционерът Алексей Навални беше арестуван при пристигането си в Москва от Берлин. Той е в затвора по обвинение за неспазване на условна присъда. Навални определи задържането си като незаконно и заяви, че властите са знаели, че той е бил лекуван в Берлин заради отравянето с "новичок" през август.

Вижте повече по темата в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback