Докато Навални призовава за протести, доверието в Путин бележи спад

Проучване, проведено от Фондация за обществено мнение, отчита най-ниска оценка от 2013 г.

29.01.2021 | 22:33 Редактор: Ралица Братанова
Докато Навални призовава за протести, доверието в Путин бележи спад

Арестуваният руски опозиционен лидер Алексей Навални нагнетява напрежението между него и президента Владимир Путин, призовавайки за нови масови протести този уикенд, докато популярността на руския лидер спада.

Оценката на доверието в Путин се свива до 53%, според социологическо проучване, проведено от Фондация за обществено мнение в периода от 22 до 24 януари, обхващайки деня, в който десетки хиляди руски граждани се събраха в градовете в страната с искане за освобождаването на Навални. Това беше най-ниското ниво, което Фондацията, която често работи за Кремъл, отчита, откакто провежда тази анкета от 2013 г., пише Bloomberg.

ЧНе можете да изплашите десетките милиони хора, които са били ограбени от властитеЧ, каза Навални пред съд в Москва в четвъртък чрез видеовръзка от затвора, където се намира в момента. 

"Радвам се да видя, че все повече хора виждат, че законът и истината са на наша страна и че ние сме мнозинството", допълни той.

Властите в страната призовават да не се взима участие в неделните протести. И все пак те са притеснени от мащаба на предходните демонстрации и търсят начини да охладят народното недоволство, което кипи на фона на намаляващите доходи и ограниченията заради пандемията, казаха трима души, близки до правителството и цитирани от BloombergTV.bg.

"Навални задейства лавина“, каза руският икономист Евгений Гонтмахер. „Хората вече бяха недоволни от понижаването на доходите им и пандемията“, допълни той.

68-годишният руски лидер Владимир Путин е на власт повече от две десетилетия, което е най-дългото управление от времето на съветския диктатор Йосиф Сталин. През юли Путин прокара конституционни промени, които ще му позволят да остане на поста президент до 2036 г.

Неговата подкрепа миналата година спада до рекордно ниско ниво на фона на ограниченията заради пандемията от Ковид-19, но се възстанови малко през ноември, според Levada Center. Той вече беше свидетел на няколко предишни вълни от антикремълски протести, като непрекъснато затяга ограниченията за публични демонстрации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК