Черни облаци надвиснаха над AstraZeneca заради ваксините

Компанията не е дала правдоподобна причина за забавянето на доставките

29.01.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Споровете между Брюксел и AstraZeneca продължават на фона на очакванията европейската агенция по лекарствата да одобри препарата днес. AstraZeneca е задължена да изпълни поръчките си за Европейския съюз, е записано в договора ѝ с Брюксел. Това твърди Европейската комисия. 

В интервю за "Ройтерс" Урсула фон дер Лайен посочи, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавянето на доставките. 

"От AstraZeneca зависи как ще управляват доставките", посочи тя и подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът е кристално ясен". 

Публикуваният от днес договор от ЕС съдържа редактирани части, отнасящи се до поверителна информация, като например данни за фактурите. Договорът AstraZeneca е вторият, който се публикува, след като CureVac се съгласи да публикува предварителното споразумение за закупуване с Европейската комисия.

Брюксел влезе в сериозен спор с AstraZeneca, след като производителят заяви, че ще намали с 60% доставките заради производствени проблеми в белгийска фабрика, но количествата за Великобритания ще бъдат доставени. Съюзът поръча 300 милиона дози. От британско-шведката компания обаче вече посочиха, че договорът не ангажира с конкретен график за доставки. 

"Европейският съюз е закъснял да сключи договор за доставка, така че компанията не разполага с достатъчно време, за да изглади производствените проблеми във фабрика за ваксини, управлявана от партньор на AstraZeneca в Белгия", заяви изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио.

На този фон Германия препоръча поставянето на ваксината, разработена съвместно с Оксфорд, само на лица под 65-годишна възраст. А на Острова сега гледат към американската Novavax. Ако бъде одобрена от регулатора, през втората половина на годината могат да се очакват първите дози. 

Британското правителство вече поръча 60 милиона дози. Повече от 15 000 доброволци, на възраст от 18 до 84 години, са участвали в третата фаза на изпитания. Ефективността X е близо 90 процента. А срещу новия южноафрикански щам, който е по-опасен - 60%. 

На Острова ваксинирани с препаратите на Pfizer/Biontech, AstraZeneca и Moderna са 7,5 милиона души.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК