Путин критичен: Интернет гигантите вече се конкурират с държавите

Руският президент призова за повече диалог между Москва и Брюксел

27.01.2021 | 17:23 Редактор: Ивет Арабова
Путин критичен: Интернет гигантите вече се конкурират с държавите

В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир Путин разкритикува интернет гигантите, които според него "са вече фактически в конкуренция с държавите", предаде Франс прес.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Twitter на бившия американски президент Доналд Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.

В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като YouTube, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП. Путин заяви още, че пандемията от Ковид-19 може да се проточи освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.

В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен, информира БТА.

Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА. Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс. Руското външно министерство, цитирано от Интерфакс, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС.

Снимка: Bloomberg/Andrey Rudakov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК