По-строги мерки в Мадрид заради британския щам, следят с камери и дронове

Глобите за неспазването им са между 600 и 600 000 евро

25.01.2021 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова
По-строги мерки в Мадрид заради британския щам, следят с камери и дронове

От днес в Мадрид влизат в сила по-строги ограничения заради нарастващия брой заразени с Ковид-19.

Констатирано е, че 9% от тях са с британския вариант на коронавируса, което допълнително усложнява и без това тежката ситуация в третата вълна. Само за последните две седмици честотата на заразяване се е увеличила с 1,7% в Мадрид и вече има 903 случая на 100 000 жители.

"Ситуацията се променя, което ни принуждава да променим правилата на играта“, каза регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро. Той е категоричен, че британският вариант на Ковид-19 е навлязъл в Испания през летище "Барахас", затова призова централното правителство да "излезе от парализата си", като "засили контрола по въздух”.

Според него кабинетът на Педро Санчес не обръща достатъчно внимание на новия щам, а испанците плащат последствията от това, предава БНР.

В опит да се спре заразата до 8 февруари се ограничава мобилността в 56 основни здравни зони и 25 населени места в региона на Мадрид. Мерките ще засегнат 28% от жителите на испанската столица и областта.

Те няма да могат да напускат домовете си между 22:00 ч. и 6:00 ч. сутринта, да се събират повече от 4 души на едно място, дори и да са от едно семейство, а възрастните трябва да си останат вкъщи.

Спазването на мерките ще се следи с камери и дронове, както досега, а глобите ще са от 600 до 600 000 евро.

Снимка: Bloomberg/Paul Hanna

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК