Мицотакис: Ваксинационният сертификат не цели разделянето на европейците

Идеята е да бъде създадена бърза лента за придвижване

21.01.2021 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
Мицотакис: Ваксинационният сертификат не цели разделянето на европейците

Стандартизираният електронен сертификат за ваксиниране ще предложи сигурност, като позволи на гражданите да пътуват, освободени от карантинните ограничения. Това написа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в колоната си за "Евроактив", посветена на предложението на Гърция за единен европейски стандартизиран сертификат за ваксиниране.

Той подчерта, че в случая не става въпрос за "ваксинационен паспорт" и целта не е да се ограничи възможността на гражданите да пътуват, а разширява свободата им на придвижване.

Гражданите могат да се запитат дали този сертификат би довел до някакви ограничения на свободата ни да пътуваме. "Не, това няма да се случи”, категоричен е премиерът.

Според него сертификатът за ваксиниране не трябва да се бърка с туристически паспорт. Целта не е европейците да бъдат разделени на две категории: ваксинирани и неваксинирани, а да бъде създадена бърза лента за придвижване (fast travel lane) за притежателите на въпросния електронен стандартизиран сертификат, обясни Мицотакис, цитиран от БГНЕС.

Желаещите да пътуват, които нямат такъв сертификат, ще могат също да го направят, но спазвайки действащите правила като задължителен PCR тест преди пътуването, бърз антигенен тест при пристигането и карантина, където е необходимо.

Чрез въвеждането на единен стандартизиран електронен сертификат за ваксиниране в ЕС туризмът ще може отново да възстанови работата си и ще се даде възможност на европейските граждани да се придвижват от една държава в друга без ограничения, смята гръцкият премиер. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК