Политически затворник ли е Алексей Навални?

ЕС и САЩ скочиха на Русия след ареста на опозиционера

18.01.2021 | 14:57 Редактор: Тодор Петров

Остри реакции след ареста на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия. Световни лидери настояват за незабавното му освобождаване. 

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че смята Навални за политически затворник, тъй като е преследван заради убежденията си. Навални би трябвало да бъде освободен утре вечер - 48 часа след задържането му, освен ако съдът не реши друго.

Германия, Франция, Италия, Австрия, Чехия, Канада и трите балтийски републики реагираха в часовете след арестуването му в Москва. Същевременно Латвия, Литва и Естония осъдиха в съвместно изявление задържането на опозиционера и настояха Европейският съюз да обсъди въвеждане на нови санкции срещу Русия, ако политикът не бъде освободен в най-скоро време. Към тях се присъедини и Великобритания. 

За освобождаването на Навални се обявиха с постове в социалните мрежи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. 
 
"Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят", каза Шарл Мишел. 

"Руските власти трябва да уважават правата на Алексей Навални и да го освободят незабавно. Политизирането на съдебната власт е неприемливо", смята Жозеп Борел.

Остра реакция дойде и от САЩ. Според Майк Помпео уверените политически лидери не се страхуват от конкуриращи се гласове, нито виждат необходимостта да извършват насилие над политически противници или да ги задържат неправомерно. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова страните да уважават международното право и да не посягат на националното законодателство на суверенни държави. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК