ЕС осъди задържането на Навални, настоява Русия да го освободи

Латвия, Литва и Естония поискаха санкции срещу Москва

18.01.2021 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова
ЕС осъди задържането на Навални, настоява Русия да го освободи

Лидерите на ЕС осъдиха задържането на Алексей Навални и настояват руските власти да го освободят незабавно. За освобождаването му с постове в социалните мрежи се обявиха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. 

Същевременно Латвия, Литва и Естония осъдиха в съвместно изявление задържането на опозиционера и настояха Европейският съюз да обсъди въвеждане на нови санкции срещу Русия, ако политикът не бъде освободен в най-скоро време. 

В неделя Русия посрещна Навални с арест. 5 месеца след отравянето с "Новичок" - критикът на Кремъл се завърна в родината си, а органите на реда го задържаха, заради нарушение на изпитателния срок на условната му присъда. 

Навални и съпругата му пътуваха със самолет от Берлин и кацнаха на московското летище "Шереметиево". Първоначално трябваше да се приземят на аерогара "Внуково", но самолетът беше пренасочен. Причината - стотици привърженици на опозиционера се събраха на летището, за да го посрещнат. 

Имаше и арести, включително на негови съратници. Малко преди да бъде задържан - Навални заяви, че с пренасочването на самолета в последния момент е била застрашена авиационната сигурност на Москва. 

Той каза още, че "не се страхува от нищо и че всички наказателни дела срещу него са изфабрикувани".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК