Двойни заграждения и въоръжени патрули в САЩ преди планираните протести

Броят на разпределените войници във Вашингтон е 5 пъти по-голям от този в Афганистан и Ирак

17.01.2021 | 12:52 Редактор: Юлия Христова

Безпрецедентни мерки за сигурност в Съединените щати за церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Всички 50 щата и окръг Колумбия са подготвени за възможни бунтове. В столицата Вашингтон са разположени 25 хиляди военни от Националната гвардия.

Огради, контролно-пропускателни пунктове и блокирани улици - Вашингтон заприлича на военна зона, а районът около Капитолия се превърна в недостъпна крепост. От дни хиляди войници от Националната гвардия пристигат в американската столица, за да се гарантира сигурността по време на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари.

"Нашите войски отиват в столицата, за да защитят Конституцията на Съединените щати от всички врагове - вътрешни и външни", посочи генерал-майор Брет Доугърти. 

Броят на разпределените войници във Вашингтон е пет пъти по-голям от този на американските военни в Афганистан и Ирак - мярка без прецедент в историята. Тяхната единствена цел - да не допуснат повторение на сценария от 6 януари, когато Конгресът беше щурмуван от привърженици на Доналд Тръмп. Местните власти и екипът на Байдън отправиха призив към хората да останат по домовете си на 20 януари - не само от съображения за сигурност, но и заради пандемията от Ковид-19.

"Отново искам да повторя молбата към всички американци да се насладят на инаугурацията на президента и вицепрезидента от вкъщи", заяви кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър. 

Силите за сигурност са вдигнати на крак и в други щати, особено в тези, където изборната надпревара беше най-оспорвана. В Пенсилвания е блокиран достъпът до обществени сгради и е преустановено издаването на разрешения за митинги.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК