ООН: 60 хил. души прокудени от домовете си след изборите в ЦАР

"Ясно е, че ситуацията се влошава", заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците Борис Чеширков

16.01.2021 | 10:10 Редактор: Радостина Димитрова
ООН: 60 хил. души прокудени от домовете си след изборите в ЦАР

Броят на хората, прокудени от домовете си в резултат на размириците в Централноафриканската република (ЦАР), се е удвоил само за седмица до близо 60 000 души на фона на разрастващо се насилие след изборите. Това съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Ройтерс.

Правителството на ЦАР воюва с бунтовнически групировки, които искат анулиране на резултатите от изборите на 27 декември, на които президентът Фостен-Арканж Туадера бе обявен за победител, въпреки твърденията за изборни измами.

"Ясно е, че ситуацията се влошава", заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците Борис Чеширков на брифинг на ООН в Женева.

"Това, което чуваме (от бежанци) е, че някои от тях са разделени със семействата им, на някои близките им са били убити, а атаките са се засилили", каза той.
На 13 януари бунтовниците се насочиха към столицата Банги и 10 000 души избягаха само за един ден в Демократична република Конго, пресичайки река Убанги, съобщи Върховният комисариат. Други избягаха в Камерун, Чад и Република Конго.

Чеширков заяви, че достъпът до много от бежанците в Демократична република Конго е затруднен, и че комисариатът иска да мобилизира повече ресурси за организиране на доставки на хуманитарна помощ по въздух.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК