Мрежов срив изтри 150 хил. записа на данни на нарушители в британската полиция

Според вестника грешката е довела до изтриване на пръстови отпечатъци, ДНК проби и информация за арести

15.01.2021 | 17:30 Редактор: Радостина Димитрова
Мрежов срив изтри 150 хил. записа на данни на нарушители в британската полиция

Британската полиция е загубила 150 хиляди записа от базата данни на потенциални нарушители в резултат на неизправност в софтуера, съобщава националният ежедневник The Times.

Според вестника грешката е довела до изтриване на пръстови отпечатъци, ДНК проби и информация за арестите на хиляди хора, които преди това са били задържани от полицията по подозрения в извършване на престъпления, но по-късно са били освободени или оправдани от съдилищата. Източници на The Times съобщават, че данните са изчезнали миналата седмица и досега експертите изключват възможността хакери да са причина за проблема. Мащабът на щетите все още не е напълно оценен. Експертите се опитват да възстановят част от загубените данни.

"Наясно сме с проблемите с базата данни на националната полиция и работим в тясно сътрудничество с правителството, за да оценим потенциалното въздействие на инцидента върху нашата работа", заяви говорител на Националния съвет на началниците на полицията.

Записите, съдържащи информация за вече осъдени престъпници, не са били повредени в резултат на срива, но служителите на реда няма да могат да идентифицират с помощта на единна електронна база данни заподозрени, които преди това са попаднали в полезрението на полицията, но след това са освободени поради липса на доказателства. Вестникът припомня, че в резултат на отделянето на Обединеното кралство от ЕС на британската полиция стана много по-трудно да черпи информация от базите данни на европейските си колеги

Освен това, според The Times, издаването на британски визи е спряно за два дни, тъй като полицейската база данни се използва за проверка на кандидатите за нарушения на закона. Към момента обработката на визи е възобновена с решението на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, предаде "Фокус".

През 2008 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разпореди на британските власти да изтрият данни за задържани лица, които не са били осъдени в период от три години след задържане. Според The Times проблемът със софтуера е възникнал по време на автоматичното изтриване на изтеклите записи. В момента британската полиция съхранява биометрични данни за осъдени нарушители за неопределено време, но това ѝ право също се оспорва от ЕСПЧ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК