Гърция губи по 3 млрд. евро на месец от блокадата заради пандемията

Южната ни съседка започва поетапно отваряне от началото на следващата седмица

15.01.2021 | 11:15 Редактор: Юлия Христова
Гърция губи по 3 млрд. евро на месец от блокадата заради пандемията

Гърция губи по 3 млрд. евро на месец от блокадата на икономиката, свързана с разпространението на коронавируса. Това коментира говорителят на правителството Христос Тарантилис, цитиран от англоезичното издание "Катимерини".

Южната ни съседка започва поетапно отваряне от началото на следващата седмица (18 януари). След като преди дни в училище и детските градини се върнаха най-малките, сега на дневен ред е отварянето на магазините и пазарите.

В последните дни в Гърция отчитат спад на новите случаи на коронавирус и медиците коментираха, че опасенията за ръст след празниците не се оправдават.

Отварянето на магазините ще стане при специален режим, посочва още "Катимерини", позовавайки се на свои източници. Един от вариантите е магазините да запазват определени часове за малки групи от потребители, които могат да пазаруват.

Магазините в Гърция всъщност са успели да оцелеят в кризата, показва статистиката. През 2020 година има ръст на приходите от 9,7%, или към 1 млрд. евро. Това не води до съществен ръст на печалбата, защото бизнесът е извършил допълнителни разходи. 

Очакванията са по-късно днес правителството в страната да обяви конкретните стъпки за отварянето на икономиката. Засега не се очаква връщането на големите ученици в класните стаи. Студентите също ще продължат да учат дистанционно.

Цялата статия четете на investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК