Русия: Блокирането на акаунтите на Тръмп е удар по демократичните ценности

"Унищожаването не е толкова ужасно, колкото последиците", заяви Мария Захарова

14.01.2021 | 17:21 Редактор: Искра Ангелова
Русия: Блокирането на акаунтите на Тръмп е удар по демократичните ценности

Блокирането на акаунтите на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи нанесе удар по демократичните ценности, декларирани от Запада. Това се посочва в публикацията на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във Facebook, цитирана от TACC.

"Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрена експлозия в кибер средата: унищожаването не е толкова ужасно, колкото последиците. Нанесен е удар по демократичните ценности, декларирани от западната общност; с един замах, получиха аргументи в своя полза както защитниците на даркнета, така и привържениците на строгата цензура; започна прекрояването на медийния пазар и най-голямата дигитална миграция", пише тя.

Захарова добави, че ако в Русия информационната и комуникационната сфера се регулират със закони, в САЩ това става с "безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез на популизъм, заплахи, лобизъм, тънкости на закона и общественото мнение". Поради тази причина тя отхвърли критиките на представителя на Държавния департамент на САЩ в Брюксел Андреа Калан, която изрази загриженост относно последните промени в закона за чуждестранните агенти в Русия.

акво се случва в САЩ? Пълна загуба на координация при вземане на решения в информационната сфера? Дезориентация в пространството?" добави тя, цитирана от "Фокус".

По-рано Twitter обяви, че завинаги е затворил достъпа до личния акаунт на Тръмп поради нарушаването му на правилата, както и поради опасения, че той може да се опита да предизвика безредици. Освен това той бе лишен от възможността да публикува в социалните мрежи Facebook и Instagram преди изтичането на правомощията му.

На свой ред американската компания Apple временно премахна от услугата за микроблогове "Парлър", която е популярна сред хората, които подкрепят настоящия американски лидер.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК