Започва най-големият процес срещу мафията в Италия от десетилетия

355 заподозрени мафиоти и корумпирани служители бяха обвинени след разследване на "Ндрангета"

13.01.2021 | 11:52 Редактор: Тодор Петров
Започва най-големият процес срещу мафията в Италия от десетилетия

Стотици предполагаеми членове на най-мощната италианска мафиотска група ще бъдат изправени пред съда в най-големия процес в страната за организирана престъпност от десетилетия, съобщава BBC.

355 заподозрени мафиоти и корумпирани служители бяха обвинени след продължително разследване на групата "Ндрангета". Очаква се над 900 свидетели да дадат показания, а обвинителният лист включва убийство, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Процесът започва в сряда и се очаква да продължи повече от две години. Той ще се състои в специално модифицирана сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на "Ндрангета", информира bloombergtv.bg.

Сградата, която е била колцентър, е превърната в укрепена съдебна зала, за да се осигури място за стотици хора, които вероятно ще присъстват на производството.

От 80-те години на миналия век в Италия не е провеждал процес срещу мафията в такъв мащаб. По време на неотдавнашно досъдебно изслушване отне повече от три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите, съобщава агенция "Франс прес". 

Те включват политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници. Най-важният обвиняем е предполагаемият бос на клана Луиджи Манкузо на 66 години, известен още като Чичото. Сред другите обвиняеми има хора с прякори като Вълка, Дебелия и Блонди.

Броят на обвиняемите се увеличава на повече от 400, когато се вземат предвид 92-мата заподозрени, избрали отделен ускорен процес. Сред тях е Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор на партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони. 

Смята се, че "Ндрангета" контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и другаде. Повечето от обвиняемите бяха задържани при арести в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години