Огромен отлив на нелегални мигранти в ЕС заради пандемията

Спад с 13% отчитат от Фронтекс

09.01.2021 | 09:50 Редактор: Ралица Братанова
Огромен отлив на нелегални мигранти в ЕС заради пандемията

Броят на незаконното пресичане на границите на Европейския съюз през 2020 г. е спаднал с 13% до около 124 000 души, съобщи Фронтекс.

"Това е най-малкият брой незаконни преминавания на границите от 2013 г. насам”, се казва в изявление на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Този спад се дължи до голяма степен на свързаните с Ковид-19 ограничения в придвижването през 2020 г.

Но докато общият брой на мигрантите е намалял, е регистрирано увеличение по маршрутите през Западна Африка, Централното Средиземноморие и Западните Балкани.

Установено е, че засечените мигранти са най-често сирийци, следвани от тунизийци, алжирци и мароканци.

Най-голям спад се наблюдава по миграционния коридор в Източното Средиземноморие през Гърция, където броят им е намалял с повече от 75 % до около 20 000.

Броят на незаконните преминавания на граници в Западното Средиземноморие е намалял с 29 % до 17 000 души.

През 2020 г. Канарските острови отбелязаха рекорден брой на пристигналите там мигранти. Този маршрут е използван от над 22 600 нелегални мигранти, което е 8 пъти повече в сравнение с предходната година, предава БГНЕС.

"Трафикантите често използват големи риболовни кораби, които могат да превозват по-голям брой хора, избягали от западноафриканските страни като Мавритания, Сенегал и Гамбия“, се казва в изявлението.

Броят на незаконно пристигналите в Централното Средиземноморие е почти три пъти повече и е надхвърлил бройката 35 600, което го прави най-активният миграционен път в Европа.

Броят на нелегалните мигранти по маршрута през Западните Балкани също се е увеличил с над 75% до около 27 000 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК