Ковидкризата удари парите от българските емигранти

Сънародниците ни в чужбина са изпратили у нас 1 млрд. лв. по-малко тази година

02.11.2020 | 20:51 Редактор: Калина Донкова

Драстичен спад на парите, изпратени от българите зад граница у нас. Става дума за 1 млрд. лева по-малко, сочат данни на БНБ.

Коронакризата се отрази в голям мащаб на българите от чужбина. За месеците март и април сънародниците ни зад граница са изпратили средно 17 млн. евро месечно към близките си у нас. За сравнение от изминали години тази сума достигаше около 80-100 млн. евро за същия период.

Най-отчетлив е спадът за месец април, когато сумата е била 10,5 млн. евро – абсолютен антирекорд за последните 10 години.

От началото на 2020 година емигрантите са превели около 290 млн. евро или 65 % (545 млн. евро) по-малко в сравнение със същия период на 2019 година, показват още данните. Огромен срив е регистриран и за месец август, когато финансовите преводи са едва 11 млн. евро при над 90 млн. евро за миналата година.

Причина за резкия спад е пандемията от Ковид-19 и икономическите последици, които носи след себе си. За януари и февруари, преди целия свят да наложи строги мерки в борбата срещу вируса, изпратените пари имаха обичайни размери от над 90 млн. евро. От март досега сумите се стопяват.

Ограниченията в борбата срещу коронавируса затвориха цели отрасли, намалиха или дори замразиха приходите на голяма част от домакинствата в световен мащаб. Втората вълна на вируса, в която навлизаме, може да задълбочи още повече финансовия проблем.

Българските емигранти са най-големият чуждестранен инвеститор в страната. Сумите, идващи от чужбина, подпомагат развитието на българската икономика и стимулират потреблението, както за битови нужди, така и за стартиране на бизнеси и закупуване на недвижимо имущество.

На картата на новите страни членки на ЕС, зависимостта на България от емигрантски парични трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, отчитат по-малка зависимост от парите, идващи отвън. У нас този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат 2,2% , литовците – 2,6%, а естонците едва 1,8%. 

Как да тълкуваме всички тези данни и какви са последиците за България? Разговор по темата с финансиста Емил Хърсев в предаването "Директно‘" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК