Иран забрани внос на ваксини срещу Ковид от САЩ и Великобритания

Техеран "не настоява, нито бърза" САЩ да се присъединят към иранското ядрено споразумение от 2015 г.

08.01.2021 | 11:48 Редактор: Юлия Христова
Иран забрани внос на ваксини срещу Ковид от САЩ и Великобритания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей забрани на правителството да внася ваксини срещу Ковид-19 от САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс.

"Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах това на официалните представители, а сега го казвам и публично“, заяви Хаменей в реч, предавана пряко по телевизията.

"Ако американците можеха да произведат ваксина, нямаше да претърпят такова фиаско с коронавируса в собствената си страна. Те нямаше да регистрират по 4000 смъртни случая всеки ден. Същото се отнася и за Обединеното кралство", каза той.

Върховният лидер също така посочи, че Техеран "не настоява, нито бърза" Съединените щати да се присъединят към иранското ядрено споразумение от 2015 г., известно като JCPO). Говорейки за иранската телевизия, той обаче поиска незабавно да бъдат премахнати санкциите срещу неговата държава, предава БНР.

Хаменей добави, че страната му очаква обезщетение за вредите, "които ще бъдат проследени в следващите стъпки".

"Ако те се върнат към ангажиментите си, ние ще се върнем към нашите! Това казвах от самото начало. Това не беше направено тогава, но сега трябва да бъде изпълнено", отбеляза той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тези са винаги наопаки Сигнализирай за неуместен коментар